Genel

Başka Türlü Bir Egzersiz; Enstrüman Çalmak!

Bu yazımızda, günlerimize, yaşamımıza, bedenimize, zihnimize ruhumuza dokunan faydalarını sıralamaya doymayacağımız; tutkunu olduğumuz müziğin fiziksel katkılarından bahsedeceğiz.

Isınma, başarılı sporcuların veya sporu yaşam biçimi haline getirmiş herkesin aşina olduğu bir kavramdır. Küçük yürüyüşlerden ağır egzersizlere kadar, vücudu ilgili çalışmaya hazırlamak önemlidir. Peki ısınmanın, müzisyenlerin çalışmaya veya çalmaya başlamadan önceki rutinlerinden biri olduğunu biliyor muydunuz?

Diğer fiziksel aktiviteler gibi değerlendirilmese de enstrüman çalmak şaşırtıcı bir fiziksel aktivitedir. Isınmadan çalmaya başlayan bir piyanist ağrılı parmak kası rahatsızlıkları yaşayabilir, bir kemancı boyun ve omuz kaslarını zorlayabilir. Hatta ısınmadan şarkı söylemeye başlayan vokalistler ses tellerine geri dönülemez hasarlar verebilir. Enstrüman çalmaya başlamadan önce zihin ve beden kaslarını ısıtarak çalmaya hazırlanmak, daha rahat ve esnek hissetmeyi, düşünmeyi sağlayarak sakatlanmaları önleyecektir.

Fiziksel anlamda esnemenin yanı sıra bu egzersizler yeni bir eseri öğrenmek için de hazırlanma ve odaklanmayı beraberinde getirir. Isınmayı özümsememiş müzisyenler etütler arasında gezinir durur ancak çok az ilerleme kaydedebilir. Çünkü aslında zihni başka şeylerle meşguldür.

Müzik yapmaya başlamadan önce mental anlamda odaklanmak iyi bir zihin egzersizidir ve buna zaman ayırmak, çalışma zamanından daha fazla verim alınmasına önemli katkılarda bulunur.

Elbette tüm enstrümanların kendi içlerinde farklı ısınma teknikleri vardır. Daha genel bir perspektifle, tüm enstrümanistler için faydalı olacak birkaç egzersizi sıraladık.

1- Esneyin

Enstrüman çalarken vücudunuzda çok fazla kas harekete geçer. Bu nedenle enstrümanınızın gerekliliği hangilerini daha fazla kullanmanızı bekliyorsa, bu kısımları esnetmek için zaman ayırın. Örneğin piyanistlerin bilekleri gevşek ve esnemiş; boyun, omuz ve sırt bölgelerinin doğru pozisyonda rahat konumlanması gerekir. Bunun gibi diğer tüm enstrümanlarda da, en çok kullanılacak kasların çalmaya hazırlanması, sakatlanmaları önleyecek ve daha uzun süreli sağlıklı bir çalışma rahatlığı sağlayacaktır.

2. Kolay Başlayın Zor Bitirin

Isınma egzersizleri müzisyeni statik konumundan en yüksek potansiyeline doğru taşıyan bir yolculuktur. Önce basit ve yavaş metronom ile çalışın. Hareketlerinizi izleyin, çalışan kaslarınızı esnek ama güçlü tutarken, aslında çalışmasına gerek olmayan bölgeleri ise zihninizde rahatlatın.

Zorluğu ve metronomu yavaş yavaş yükseltin. Özellikle çılgın 32’lik notalar veya açık zor pozisyonlar çalmanız gerekecekse buna mutlaka hazırlanmanız gerekir. Rahat pozisyonlarda, yavaştan hızlıya doğru bir metronomla, hafiften güçlüye doğru bir dinamikle bezediğiniz ısınma sizi her zorluğa hazırlayacaktır.

3. Farkında ve İnatçı Olun

Isınmanızdan tam fayda sağlamak için hareketlere odaklanmak gerekir. Enstrüman çalmaya özellikle yeni başlayanlar genellikle ısınmanın, çalma eylemindeki en sıkıcı kısım olduğunu düşünür. Fakat şu bir gerçektir ki düzenli olarak ısınmak ve egzersiz yapmak, çalımı birinci derece etkileyen faktörlerdir. Eserlere geçmeden önce farkındalıkla sağlam bir çalışmaya zaman ayırmak müzikalitenizi besleyen en değerli ana su kaynağıdır.

4. Zamanınızdan En İyi Şekilde Yararlanın

Yaşamımızı saran akıllı telefonlar ve sosyal medya çağında, her anımız dikkat dağıtıcı unsurlarla doludur. O nedenle etkili bir şekilde pratik yapmak için teknolojiyi uygulama odasının dışında tutmanız iyi olabilir. Egzersiz yaparken yanınızda dizüstü bilgisayar veya tablet bulundurmaktan kaçının ve telefonunuzu uçak moduna alın, böylece bildirimlerle dikkatiniz dağılmayacaktır.  

Bu türden çalışmaların bilimsel bir adı vardır: Derin Çalışma. Nöral yollar, uygun tekniği kullanıp kullanmadığınıza bakılmaksızın oluşur. Bu nedenle tekniğinizi en baştan doğru uygulayarak egzersiz zamanınızdan en iyi şekilde yararlanın. Tekniğinizde yavaş bir hızda ustalaşmanın bu zor aşamasından geçmek sabrınızı zorlayabilir ancak en sonunda adanmışlığınızın getireceği başarı, sizi o anda hissedeceğiniz aslında gerçek olmayan mutsuzluktan arındıracaktır.

5. Kendi Rutininizi Oluşturun

Egzersiz yaparken sürekli tekrarlarsınız. Bu da yine temel sinir yollarını geliştirmenin anahtarıdır. Elbette aşırı süre çalışmak elde edilebilecek faydayı olumsuz yönde etkileyebilir. Egzersiz zamanlarınıza küçük molalar ekleyin. Hem beyninizin hem de bedeninizin buna ihtiyacı vardır. Dolayısıyla çalışma seanslarınızı alıştırmalarınıza göre birkaç parçaya bölün. Bu rutin, çalmaya hazır hissetmenize neden olarak, bedeninizi ve ruhunuzu rahatlatacaktır.

6. Egzersizleri, Hayatınızın Bir Parçası Haline Getirin

Son olarak, çalışmalarınızı gün içerisinde zihninizden geçirmeye, yani zihinden çalmaya çalışın. Yapılan bir araştırma zihinsel olarak serbest atış yaptığını düşünerek egzersiz yapan basketbolcuların bunu uygulayarak çalışan sporcular kadar başarılı atışlar yaptıklarını göstermiştir.

Bir enstrüman çalabilmek disiplinli, sürekli, odaklı ve sistemli bir çalışmayı gerektirir. Böyle bir edinim hayatta her alanda iyi yönde gelişmek için gerekli belli başlı özellikleri kazanmayı sağlar.

doremusic Akademi’de en küçüğünden en büyüğüne tüm öğrencilerimize bu yaklaşımla eğiliyor, müziğin keşfedilen ve belki de henüz keşfedilememiş faydalara sahip kocaman gizemli dünyasına dahil olmanız için, sizleri de aramıza bekliyoruz.

KAYNAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir